Tweede Kamerleden hebben de beveiliging van hun socialmedia-accounts niet erg goed op orde.
Journalisten van RTL Nieuws hebben ingebroken in de accounts van onder meer SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Bij andere politici is het RTL gelukt om in te breken in de Facebookprofielen.
RTL is achter de wachtwoorden gekomen via andere grote datalekken, zoals die van LinkedIn. Zo’n gestolen database is met een beetje zoekwerk niet al te lastig te vinden. En hoewel de gegevens vaak jaren oud zijn, veranderen mensen hun inloggegevens maar zelden. Bovendien gebruiken veel mensen hetzelfde wachtwoord op meerdere sites, waardoor het dus mogelijk is om met een gestolen LinkedIn-wachtwoord van een paar jaar oud in te loggen op een Twitterprofiel.
De journalisten wijzen er op dat Nederlandse politici belangrijke doelwitten voor buitenlandse hackers zijn. Zo is Van der Staaij lid van de Commissie Stiekem, waarin staatsgeheimen worden gedild. Omtzigt houdt zich bezig met onder meer het MH17-dossier. “Als zelfs journalisten van RTL Nieuws met weinig werk binnen kunnen dringen, is het voor professionele hackers al helemaal een eenvoudige klus”, aldus RTL.
Sinds de vermoedelijk Russische hack bij de Democratische Partij is het duidelijk dat buitenlandse hackers door in te breken in mail- en socialmedia-accounts behoorlijke invloed kunnen hebben op verkiezingen.
Jim Sensenbrenner, een Republikeins lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zei eerder al niet uit te sluiten dat de Russen ook de Nederlandse verkiezingen zullen proberen te beïnvloeden.